Ανακοίνωση της κατάληψης Acta et Verba, με αφορμή την αθώωση του συντρόφου που διωκόταν για αυτή

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΘΩΟΙ ΟΥΤΕ ΕΝΟΧΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ΔΙΚΑΙΟΙ

Στις 20 Σεπτέμβρη 2018, ξεκίνησε η διακοπείσα δίκη της κατάληψης Acta et Verba, που βρίσκεται στην οδό Κουρεμένου 5 στην περιοχή του Πλατάνου, στα Γιάννενα. Μια δίκη που πέρασαν τρεισίμη χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί και που κοντέψαμε να χάσουμε το μέτρημα από τις αναβολές της. Περίπου 60 αλληλέγγυοι/ες, στήριξαν με την παρουσία τους τον διωκόμενο σύντροφο.
Ο στόχος μας εξ’ αρχής, ήταν η συγκεκριμένη διαδικασία, να πάρει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που της αρμόζουν και όχι να περιοριστεί σε μια δικονομική μάχη γύρω από το αν η επιλογή της κατάληψης είναι ποινικά κολάσιμη πράξη ή όχι. Να αναδειχθεί δηλαδή το στεγαστικό πρόβλημα που βιώνουν οι φτωχοί και οι άστεγοι και να παρουσιαστούν οι καταλήψεις στέγης ως μια πραγματική πρόταση επίλυσης του προβλήματος αλλά και ως πρόταγμα ενάντια στον συμβιβασμό, την υποταγή, τις εμπορευματικές σχέσεις και την ιδιοκτησία.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ενός συντρόφου-καταληψία, κατοίκου της κατάληψης στέγης στην οδό Σαχίνη 3 κι ενός γείτονα της οδού Κουρεμένου, υπήρξαν πολύτιμες. Ο διωκόμενος σύντροφος, παρά την επιμονή της προέδρου να τον διακόπτει διαρκώς, ανέλυσε διεξοδικά τα πολιτικά κίνητρα για την κατάληψη στέγης, την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επισφαλείς εργαζόμενοι,την αύξηση των ενοικίων, των τιμολογίων του ρεύματος και του νερού, την διάλυση των κοινωνικών παροχών, την εξαθλίωση που επιβάλλει το κράτος και οι τράπεζες σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια, τον τεράστιο αριθμό των αστέγων, μεταναστών και ντόπιων. Παράλληλα, όπως ακριβώς δεν υποχώρησε όταν τα ΜΑΤ τον περικύκλωσαν κατά την εκκένωση του σπιτιού στις 6 Απριλίου 2015, έτσι και τώρα, δεν υποχώρησε στις ερωτήσεις των δικαστών οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν νέες κατηγορίες. Όταν ερωτήθηκε αν παραμένει κάτοικος της Κουρεμένου 5, απάντησε καταφατικά. Όταν ερωτήθηκε αν σκοπεύει να φύγει από το σπίτι μετά το δικαστήριο, απάντησε αρνητικά. Οι δικαστές βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Οι νόμοι τους, φάνηκαν αδύναμοι να δικάσουν τη δίκαιη αντίσταση.Κοιτώντας πίσω από τον “κατηγορούμενο”, έβλεπαν την κατάμεστη δικαστική αίθουσα από αγωνιζόμενους και καταλάβαιναν πως είναι πολύ μικροί απέναντι στην αλληλεγγύη.
Η δίκη αυτή, ήταν μια πολιτική δίκη. Αντιπαρατέθηκαν δημόσια αυτοί που προστατεύουν την ιδιοκτησία και αυτοί/ες που την αντιμάχονται. Από τη μια, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, να παρακαλά το κράτος να της το επιστρέψει για να το παραδώσει ξανά στην αφηρημένη του χρήση, δηλαδή είτε στην ερήμωση είτε στην εμπορευματοποίησή του. Στο πλευρό της οι δικαστές που υπερασπίστηκαν την ιερότητα της ιδιοκτησίας, ως σημαντικότερη από τη φτώχεια και τις ανάγκες των ανθρώπων. Προέβαλλαν ουσιαστικά τη θέση ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν άδεια σπίτια, παρά να τα κατοικήσουν όσοι τα έχουν ανάγκη. Παραδίπλα τέλος, η τραμπούκικη καβάντζα των μπάτσων, έτοιμη να επέμβει όποτε χρειαστεί.
Από την άλλη το κίνημα των καταλήψεων, που θεριεύει και παγιώνεται σε κάθε πόλη. Που αμφισβητεί τις επιταγές του κράτους και των αφεντικών, που καταστρέφει τις αντιλήψεις του ωχαδερφισμού, της ρουφιανιάς και της κάθε απόχρωσης εκλογικής αυταπάτης, που δημιουργεί δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης και ρεαλιστικών λύσεων στα προβλήματα που γεννά ο καπιταλισμός και τα σπέρνει αφειδώς στην καθημερινότητα.
Αναμφίβολα, η αθώωση του συντρόφου, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη. Σε καμία περίπτωση όμως, αυτή η εξέλιξη δεν περιμένουμε να επιβεβαιώσει τον αγώνα μας. Η αθώωση από ένα δικαστήριο, δεν επισφραγίζει ότι κάνουμε το σωστό. Δεν αλλάζει το λόγο και τη στάση μας, ούτε πρόκειται να παράξει εφησυχασμό. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελεί κίνηση τακτικής, για νέες εκκενώσεις, καταστολή και διώξεις. Η αστική δικαιοσύνη άλλωστε δεν είναι καθόλου τυφλή. Βλέπει καθαρά τα συμφέροντα που είναι ταγμένη να εξυπηρετεί. Κι αυτά τα συμφέροντα δεν είναι τα δικά μας.
Πολλοί που περνούν μπροστά από την κατάληψη πιστεύουν πως οι άνθρωποι που βγαίνουν από αυτήν και τους χαιρετούν, είναι οι κάτοικοί του. Μα κάνουν λάθος! Γιατί στην κατάληψη επί της οδού Κουρεμένου -όπως και σε κάθε άλλο συλλογικό και αυτοοργανωμένο εγχείρημα- συγκατοικούν μαζί τους έννοιες, ιδέες, εφαρμογές και αγώνες. Κατοικούν οι αγωνίες για τα ζόρια της επιβίωσης, οι οικονομικές δυσκολίες και το μπούχτισμα από την τρομοκρατία που επιβάλλουν τα αφεντικά. Κατοικεί η θλίψη για την κοινωνική αδικία και η αηδία για το σύστημα που την τρέφει και επιβάλει στη ζωή μόνο τους κανόνες της αγοράς και του κέρδους. Κατοικεί η οργή, για την κοινωνία της κατανάλωσης, ως καταθλιπτικό, μίζερο απότοκο των επίπλαστων αναγκών που ωθεί τους ανθρώπους στον αποπροσανατολισμό και την υποταγή. Κατοικούν όμως και τα προτάγματα της συλλογικής ζωής, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Κατοικούν οι ιδέες της ισότητας, της αντιιεραρχίας και της κοινοκτημοσύνης, που με κόπο προσπαθούν να τίθενται διαρκώς σε εφαρμογή. Κατοικούν αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, απέναντι στην αδηφαγία των αφεντικών. Κατοικούν προτάσεις για μια καλύτερη ζωή στο τώρα και μια ελεύθερη και δημιουργική ζωή στο αύριο.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο βρέθηκε το κράτος με τη δίκη της Κουρεμένου 5. Γιατί όλα τα παραπάνω, είναι πολύ μεγάλα ζητήματα για να χωρέσουν σε μια δικογραφία. Είναι πολύπλοκα για να τα δικάσουν οι απρόσωποι νόμοι τους. Είναι πολύ πιο δυνατά, για να τα καταστείλουν με τα γκλοπ και τα όπλα τους.
Κάθε κατάληψη, δεν είναι ούτε τα ντουβάρια, ούτε οι καλοβαμμένοι τοίχοι της. Κάθε κατάληψη είναι ένα αγριόχορτο που στέκει στην άκρη του δρόμου κι ανθίζει. Η γύρη από τα άνθη της, επικονιάζει με τον άνεμο της αντίστασης, τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Κι εμείς, όχι μόνο παλεύουμε για να μην κοπάσει αυτός ο άνεμος, μα για να φουντώσει περισσότερο και να πνίξουν τα αγριόχορτα, το επιφανειακά όμορφο και φτιασιδωμένο βαβυλώνιο κήπο κάθε εξουσιαστικής κοινωνίας.

ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ ΡΟΥΠΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Η ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ 5 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

pdf: Αnakoinosi acta et verba

One response to “Ανακοίνωση της κατάληψης Acta et Verba, με αφορμή την αθώωση του συντρόφου που διωκόταν για αυτή

  1. Παράθεμα: Πορεία υπέρ των Καταλήψεων – Σάββατο 03-11-2018 – 12:00 πλάτανος | acta et verba·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s